VentureLab Twente wint nationale voorronde European Enterprise Promotion Award

Programmamanager Jaap van Tilburg pitcht VentureLab naar de Europese finale in Litouwen

VentureLab Twente heeft zich genomineerd voor de Europese finale van European Enterprise Promotion Award eind november in Litouwen. Voor Nederland streden onder andere ook Erasmus en Saxion om de finaleplaatsen. De door de Europese commissie georganiseerde competitie, erkent en beloont de beste publiek-private programma’s om ondernemingszin en ondernemerschap te bevorderen. In het juryrapport wordt onder andere het hoge impact-niveau van het VentureLab programma geroemd. In drie jaar tijd deden 230 ondernemers mee, wat nu al tot een groei in werkgelegenheid van 2000 FTE leidde. Inmiddels is VentureLab Twente verzelfstandigd en opgevolgd door VentureLab International.

Het wetenschappelijke onderbouwde VentureLab programma bestaat uit een samenhangend geheel van instrumenten, dat op drie niveaus aangrijpt: de ondernemer, het managementteam waarin idealiter wordt samenwerkt, en de businesscase. Training, coaching en toegang tot netwerken zijn kernelementen die als maatwerk worden aangeboden. Populair gezegd, helpt deze opzet ondernemers “minder vaak en minder diep in een dal te raken, door tekortkomingen op elk gebied op te sporen en aan te pakken ”.

Spin-off programma’s en maatwerkoplossingen
Sinds 2013 brengt VentureLab ook delen van het programma als afgeronde, compacte spin-off programma’s op de markt.
• Samen met NIKOS ontwikkelde VentureLab de Top Classes Entrepreneurship ; kortlopende, intensieve programma’s over strategie, financiering of marketing, voor ondernemers, die snel en gericht kennis en vaardigheden willen bijspijkeren. Uitvoering is in handen van Professional Learning en Development.
• In oktober start het VentureLab Investor Readiness programma, een intensieve vijfdaagse, bedoeld voor MKB bedrijven met ambitie en groeipotentie. Geschikte kandidaten worden adequaat voorbereid op het verkrijgen van externe financiering.
• Andere spin-offs zijn de Business Model Generation workshops, de Entrepreneurship summerschools, de workshops voor business developers (samen met de Nederlandse vakvereniging voor business developers), en de soft landing programma’s om, samen met regionale partners, buitenlandse bedrijven zich in Twente te helpen vestigen.